69 грама цинизъм от елфическите гори


Тъй като голяма част от присъствалите на събитието вече изляха мислите и чувствата си в своето лично уеб пространство, реших да действам на принципа „барабар Славена с блогърите”. Съответно да покажа гледката от балкона, на който кацнах, за да наблюдавам дебюта на Марти Ангелов, известен с редица партизански прозвища, дръзката си, нецензурирана реч и…

С отпечатаните си върху „хубава, незалепваща хартия” думи, 250 страници, 69 парчета от многолика мозайка, инжектирани с цинизъм, страст, възбуда, откровение, клиторни сокове и мъжко мляко, болезнени и разкъсващи емоции, съмнения… с живот.

„Предпази ме от това, което съм!”

За първи път мярнах Циничния елф като псевдоним, докато разглеждах статиите в Ентелегентно. Сещам се, че се позачудих с усмивка кой ли се крие под този оксиморон. Дали някое дългокоса и дългоуохо Толкиново създание, или пък невидимия с просто око дребен герой от приказката на Андерсен, кръжащ от розичка на розичка, в които да се приюти за през нощта? Може би по-малко от двете или нещо съвършено различно? В случая това няма значение.

Първоначално основно се възползвах най-нагло от блога му Cinemaniac, за да запълвам дупките на кино образованието си (доста ценен източник). Знаех, че има и друг блог, но по някаква причина го заобикалях. Може би първото, прочетено от него, което наистина ме грабна и запали беше Вагинален разтвор. (Тук някой случайно попаднал пуритан ще се изнесе възмутено на пръсти, останал с погрешното впечатление, че възхвалявам порнографски жълти излияния.) Е, порното несъмнено е елемент от химията на Cynical Speech, но по мое скромно мнение нещата се простират доста отвъд порнографията и ебането. Представих си като на филм еротичния акт между Микеланджело и Сикстинската капела. В комбинация с разбуждащите първичните ми инстинкти стилни черно-бели фотографии и апетитното, богато слово… определено кукичката ми бе пусната.

Другото, което ме бодна, беше искреността на изказа. Нямах усещането, че човека от другата страна на екрана ме лъже или че позира чрез мръсни думи, за да се направи на интересен. Все едно четях директно в душевния му дневник – открит, кървав, натурален. Хората сме родени воайори.

Самият автор се оказа приятен, свеж и непринуден събеседник.

И съответно очаквах не по-малко приятно, свежо и непринудено представяне на първата книга от (нека!) предстоящата библиография. Не бях и разочарована, Пичът определено разчупи канона на скуката, наречена „литературна вечеринка”. Както в последствие мрънках на половината от присъстващите гости, моето първо представяне преди шест години ми се стори невероятно постно и пенсионерско.  (Тук Гневната съвест ще изръмжи, ще прекоси стаята със самоуверена походка на гигантските си токове, ще сграбчи Егото ми за колието на верига и ще го сръфа в един ъгъл „Я по-скромно! Не те е срам, да си правиш реклама на гърба на другите.”) Онази вечер в Хеликон определено беше специална – фенове, ирландски елемент… всъщност какво толкова преразказвам? Който дошъл – дошъл. Струваше си.

И макар да бях чела голяма част от публикуваното в блога, да го повторя на хартия беше чувствено удоволствие. Съвсем друго е да можеш да усетиш сгорещените истории върху потните си длани. Аромата на хартия и мастило.

Друго е. Не е просто клише.

С две думи, ако още не сте се снабдили с книгата, направете го. Няма да съжалявате.

На автора какво да му пожелая, което няма да прозвучи тъпо? Той вече има това, което му е нужно за „бъдещите творчески планове.” Може би да запази лекотата на изказа и дълбочината на копаене из човешките мозъчни тунели. Забрави. Няма да кажа нещо умно, така че просто…

Чакам още истории. И нещичко от комедията за лунатиците, залипсвала ми е.

P.S. Кофти снимка, но единствената, която имам от откриването.

2 thoughts on “69 грама цинизъм от елфическите гори

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s